Psi za neznalice

petak, 29.07.2011.

Češljevi i četke

Za većinu pasa, njega započinje češljem i četkom. Njih ćete izabrati prema vrsti dlake. Ako kupujete štene ili psa kod uzornog uzgajivača, trebali biste ga pitati koje bi stvari trebalo koristiti za njegu. Ako tome nije tako, evo nekoliko osnovnih tipova dlake i odgovarajućih četljeva i četki. Imajte na umu da se ovi savjeti odnose samo na pribor potreban da psa dovedete u red; uređivanje za izložbe zahtjeva mnogo više opreme.
* Kratka, glatka dlaka (labrador, bokser, mops, retvajler) lako se njeguje. Možete samo proći češljem da biste maknuli opalu dlaku ili se služiti rukavicom za njegu (to je posebna rukavica, često od gume, koju stavite na ruku i prelazite preko psa). To je poput maženja i psi to vole!
* Kovrčava dlaka (pudl, portugalsi pas za vodu, mekodlaki terijer). Ove pasmine se moraju šišati. Ako ih želite šišati sami, morate imati priručnik s uputama i osnovni pribor za šišanje s dvjema oštricama. Za svakodnevnu njegu dovoljan je srednje gusti metalni češalj koji će spriječiti nastajanje čvorića. Nakon toga iščetkajte ga glatkom četkom.



* Srednje duga dlaka (zlatni retriver, australijski ovčar). Srednje gusti čelični češalj i četka od prirodnih čekinja su dovoljne za održavanje dlake.
* Duga i svilenasta dlaka (afganistanski hrt, jorkširski terijer, maltezer). Upotrebljavajte srednje gusti čelični češalj i četku s prirodnim čekinjama, ali nježno, da ne biste kidali tu prekrasnu dlaku.
* Oštra dlaka (većina terijera, šnauceri, oštrodlaki lovački psi). Srednji češalj i glatka četka očistit će prljavštinu. Terijeri se moraju šišati (trimati) svaka dva mjeseca da bi se maknula mrtva dlaka i zadržao lijep izgled. Ako to kanite sami raditi, trebat će vam posebne škare za trimanje. (Za izložbe se terijeri trimaju. To je zahtjevan posao koji uključuje vađenje mrtve dlake.)
* Duga dlaka s donjim slojem (šetlandski ovčar, koli, aljaški malamut, pomeranac). Čelični "koli-češalj" s rijetkim zupcima, četka s prirodnim čekinjama, pribor za otpetljavanje. Uzgajane za izrazito hladna područja, ove pasmine se jako linjaju i zahtjevaju mnogo njege. Detaljno četkanje spriječit će da dođe do velikog zapetljavanja poddlake.
Pretraživać


Dnevna njega pasa - češljanje i četkanje - odgovornost je vlasnika. Saloni za uljepšavanje pasa ("frizeri za pse") mogu vam pomoći u dotjerivanju dlake, naročito ako imate psa poput terijera ili pudlice. U 10. poglavlju pomoći ćemo vam izabrati salon za uljepšavanje.

29.07.2011. u 11:15 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 28.07.2011.

I ja hoću biti lijep

Vaš pas može osvojiti prvu nagradu na natjecanju iz ružnoće, no priznajte, on je vama najljepši. Najbolji pokazatelj te ljepote je dobra njega.
Njega nije samo zbog ljepote. Ima važnu ulogu u zaštiti zdravlja i neophodna je i za ostvarivanje čvršće veze između vas i psa. Buhe, krpelji, tekline, čvoruge i ozljede svih vrsta prorjeđuju se kad njegujete psa, a vrijeme koje pri tome potrošite dragocijeno je i za vas i za psa - pričajte mu, mazite ga, recite mu kakva je divna zvjerka.



Alati za njegovanje pasa su skupa investicija, naročito ako namjeravate ići na izložbe. Ljudi koji idu na izložbe putuju s kutijama punim češljeva, četki, raznih vrsta škara, rezalica i rašpica za nokte, pinceta te raznovrsnih dostupnih proizvoda. Samo na škare možete potrošiti stotine dolara.
Iako ne trebate potrošiti baš toliko novaca, isplati se uložiti u proizvode vrhunske kvalitete: nekoliko dobro odabranih proizvoda učinit će svoje, a trajat će vječno. Uzmite metalne češljeve i četke s čvrstim čekinjama i s udobnom drvenom ručkom.
Pretraživać


Sve što trebate znati o njezi psa, uključujući rezanje noktiju, naći ćete u 10. poglavlju.

28.07.2011. u 22:12 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 27.07.2011.

Povodnici

Izbor nije tako velik kao kod ogrlica. Postoji, doduše, mnogo više boja i uzoraka nego što ih je nekad bilo, no materijal je ostao isti: koža, najlon ili lanac.
Ako vam je pas dobro odgojen, možete upotrebljavati što god hoćete, ali dok nije, najbolji izbor je standardni kožni povodnik dug dva metra. Najlonska uzica je na drugom mjestu - ja koristim najlonske uzice na istreniranim psima jer volim boje, iako ih nije lako držati kao kožne, a mogu vas i opeći ako pas iznenada krene, a vama uzice prođe kroz ruke brzinom munje. Lanac je užasan izbor za školovanje: raskomadat će vam ruke, psa će buniti zvuk lanca i ogrlice.



Postoje povodnici raznih duljina: od onoga od 30 cm za "promet", koji je koristan kad velikog psa morate na brzinu nekamo izvesti u grad, do dugačkih za školovanje ili kada psu želite omogućiti da malo švrlja uokolo, a da ga ne odvežete. I za šetanje i za školovanje najbolji je dvometarski povodnik: psu ipak daje određenu slobodu, a vama mogućnost kontrole. (Ta duljina određena je u mnogim zakonima o povodnicima za pse.)
Povodnici se prodaju u raznim širinama: oni srednje širine najčešće se koriste za školovanje jer ih je najlakše uhvatiti. Povodnik je najslabiji na spoju kopče i na mjestu gdje je zašivena ručka. Potražite uzice koje su čvrsto zašivene, a kod kožnih one koje su u jednom komadu.
Neznalice preporučuju


Jedan od najpopularnijih povodnika je Flexi (ili povodnici tog tipa koji se namataju, a daju psu slobodu od desetak metara, a mogu se skratiti dodirom gumba na plastičnoj ručki). Iako nije namijenjen za to da psa učite da pristojno hoda uz vas, obično se koristi za učenje dolaženja. Dobar je i za putovanja.
Ovi povodnici, koje možete naći u raznim veličinama i dužinama, odlični su ako želite psa pustiti da malo njuška uokolo područjima gdje nije sigurno ili gdje nije dopušteno slobodno kretanje pasa.

27.07.2011. u 15:04 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 26.07.2011.

Ogrlice za školovanje

Ogrlica na klasično ili brzo kopčanje koja dobro pristaje, a pločicom za prepoznavanje, jest sve što je potrebno malom psu prvih nekoliko mjeseci života, a možda će biti dovoljni i poslije. Ipak, većina pasa treba ogrlicu za školovanje. Ona treba i vama da biste ga lakše mogli kontrolirati na povodniku.



Najčešće se rabi zatezna ogrlica, ali uglavnom krivo. Radi se o lancu ili ponekad komadu najlona koji ima veći prsten na svakom kraju. Da biste ga upotrebljavali, morate cijelu dužinu lanca provući kroz jedan od prstena i zatim dobivenu omču staviti preko pseće glave. Uzicu pričvrstite na prsten pomičnog dijela ogrlice.
Oprez


Važna stvar koju morate znati kod ove ogrlice je da ona nikad ne smije postati ogrlica za svaki dan i uvijek je morate skinuti sa psa kad završi trening ili šetnja.
Razlog tome je da se pomični prsten može zakvačiti za bilo što - čak i za njegov očnjak dok se igra. Kad se pas zakvači, njegova prirodna reakcije je da počne vući, čime mu se ogrlica još više steže oko vrata. Psa hvata panika i vuče još jače. Čak i ako ste u blizini možda nećete imati dovoljno snage da spasite uspaničenog psa - a ako je i smognete, možda će vam se dogoditi da budete dobro izgrizeni.

Neznalice preporučuju



Lesi, vrati se kući!
Vaša kći je ostavila otvorena ulazna vrata ili je vjetar srušio ogradu: pas se može izgubiti i najsavjesnijim vlasnicima.
Zbog toga, neka na ogrlici uvijek bude pločica ili privjesak za identifikaciju. Na njoj neka stoji ime psa, adresa i vaš broj telefona. Ako se preselite, obvezatno stavite novu pločicu. Povremeno provjeravajte oznaku da biste bili sigurni da se podaci na njoj i dalje mogu čitati.
Postoje i drugi načini obilježavanja psa. Možete mu dati istetovirati broj svoje vozačke dozvole ili neku drugi prepoznatljivi broj ili primijeniti obilježavanje mikročipom, što je u sve većoj upotrebi posljednjih 10 godina.
Mikročip je stalna osobna iskaznica vašeg psa, ne veća od zrna riže, a postavlja ga veterinar pod kožu iznad lopatice koristeći veliku iglu (ne brinite, jedino što možete čuti je kratki "vau" i sve je gotovo!). Mikročipovi su ponekad nepouzdani prilikom traženja jer mikročipove jednog proizvođača ne može očitati čitač drugog proizvođača, azili se ne mogu i ne žele petljati u natjecanje između različitih proizvođača.
Upitajte svog veterinara radi li s mikročipovima, a ako ne, pitajte ga može li vam koga preporučiti.



Mnogo je pasa izgubilo život baš zbog pogrešnog korištenja ove uobičajene stvari za školovanje, dok je broj onih koji su zamalo izgubili život još veći.
Zaista nije teško izbjeći ovakve situacije u kojima je život vašeg psa u opasnosti.
Savjet


Možete je zvati gušilicom, ali imajte na umu ovo: ako njome gušite svog psa, tada je pogrešno upotrebljavate. To onda nije školovanje nego mučenje, bez obzira na to što nije namjerno. To se u većini slučajeva događa kad vlasnici pasa ogrlicu stave naopačke.
Pomični dio ogrlice za školovanje mora ići iznad glave, a ne ispod. Ako je dobro postavljena, ogrlica će se stegnuti kad povučete povodnik i olabaviti kada ga opustite. Ako to pravilno napravite, taj pokret je jako kratak: zuk!, otpustite i pohvalite ga! (Više o tome u 11. poglavlju)
Ako pomični dio ogrlice postavite ispod glave psa, tada će se ogrlica stegnuti kad povučete, ali se neće olabaviti kad otpustite.
Kako je postaviti pravilno? Neka pas stoji s vaše lijeve strane, uz nogu, držite ogrlicu u obliku slova "P". Povucite je preko glave psa i bit će stavljena savršeno.



Zatezna ogrlica je uobičajena ogrlica koja se koristi za školovanje i obuzdavanje pasa, ali postoje i neke druge ogrlice o kojima biste mogli nešto znati:
* Poluzatezne ogrlice mogu biti kombinacija ravne i zatezne ogrlice, izrađene dijelom od ravnog najlona, dijelom od lanca ili cijele od lanca. Zamišljene su da spriječavaju "gušenje" koje je prisutno kod zatezne ogrlice - te ogrlice samo stežu. Neki treneri ih rabe cijelo vrijeme, dok ih drugi savjetuju samo ljudima koji imaju posebnih teškoća s pokretom "otpusti" i "potegni i otpusti".
* Ogrlice s bodljama su danas sve popularnije jer su dobre u radu s velikim psima koji imaju posebno mišićave vratove, kao što je rotvajler. Kao i poluzatezna ogrlica, one se mogu samo stegnuti, ali za razliku od zateznih, imaju tupe metalne šiljke jednako raspoređene po unutarnjoj strani ogrlice. Kad se stegne ogrlica, ti šiljci ulaze u meso na vratu psa.
Ove ogrlice često izazivaju rasprave; dijelomično je tome razlog njihov "okrutan" izgled - zbog čega ih neki ljudi i vole: izgledaju "macho". Ove ogrlice ne bi trebale biti prvi izbor za školovanje, ali u rukama iskusnog trenera mogu pomoći u svladavanju snažnih pasa.
* Ulari za glavu često izazivaju čuđenje, iako posve neopravdano. U čemu je problem: izgledaju kao brnjice. Oni djeluju na istom principu kao što su godinama dijelovali s konjima: gdje ide glava, tijelo slijedi. Povodnik je pričvršćen na prsten koji se nalazi ispod vilice, a kad se povuče, pritisak je na području oko njuške i vrata - dva snažna dijela u psećem jeziku tijela.
Pravilno postavljen i pravilno korišten, ular za glavu omogućuje i djetetu da šeće velikog, snažnog psa - no to bi se trebalo moći i kad je pas dobro odgojen.
* Električne ogrlice mogu škirati psa automatski, primjerice kad pas laje, ili ručno, kad trener smatra da je to potrebno. Ove se ogrlice često rabe kod školovanja pasa za lov i rad, ili za ispravljanje nekih ozbiljnijih problema u ponašanju, kao što je predatorstvo. Iako se mogu nabaviti preko kataloga ili u dućanima za kućne ljubimce, ne bi ih smjeli koristiti vlasnici pasa, osim pod strogim nadzorom iskusnih trenera. Bez potpunog znanja teorije treniranja i savršenog osjećaja za pravi trenutak, ova ogrlica može više štetiti nego koristiti (mogu uzrokovati srčani udar kod osjetljivih pasa i treba ih koristiti samo ako je to posljednji pokušaj prije odluke za eutanaziju).



*Orme za šetnju pasa najbolje su za male pse, budući da nisu jako efikasne u obuzdavanju pasa. Neke pasmine malih pasa, npr. pudlice, sklone su "kolapsu dušnika". Hrskavični prsteni dušnika privremeno prestanu djelovati u trenutku kad se pas uzbudi. Stoga su orme idealne za te pse kako bi se smanjio pritisak od navlačenja na vratu. (No, vi možete naučiti svog psa da ne vuče, iako ljudi koji imaju male pasmine to rijetko čine jer misle da nije potrebno.)
Veterinar vam može preporučiti ormu ako vaš pas pripada pasmini koja ima problema s vratom ili leđima ili ako je vaš pas ima ozljedu ili operaciju na vratu.
Neke orme omogućuju obuzdavanje pasa, stežući ih oko prsa kad vuku. Dobre su i za veće pse.
Pretraživać


Neke su orme izrađene za sportove s psima - traganje ili vuću saonica ili kola. Više podataka o tim sportovima potražite u 16. poglavlju.

26.07.2011. u 21:46 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 25.07.2011.

Ogrlica za svaki dan

Ogrlica je nužna psu. No, ako se kriva ogrlica nosi u krivo vrijeme, vaš pas se može ozlijediti ili čak uginuti. Stoga naučite nešto o ogrlicama prije nego što krenete u shopping.
Ogrlica za svaki dan, ona na koje stavljate identifikacijsku pločicu, trebala bi biti ogrlica koja se kopča, bilo ravna ili okrugla, izrađena od najlona ili od kože. Za psa s kratkom ili srednje dugom dlakom dobra je i ravna i okrugla ogrlica, dok je okrugla ogrlica bolja za pse s gustom i dugom dlakom na vratu, primjerice kolije.
Ja više volim ogrlice od umjetne tkanine zbog velikog odabira boja i uzoraka (osim toga, nekim psima se sviđa grickati kožne ogrlice). Nekim psima može smetati umjetna tkanina i za njih su bolje ogrlice od kože. Ako je ogrlica kvalitetna, bez obzira na materijal, trajat će godinama.



Zadnjih godina popularne su brzne patent-kopče (kopče kakve su danas na mnogim naprtnjačama), naročito na ravnim ogrlicama od najlona. Nije teško zaključiti zašto: samo pritisnete i ogrlica se skida u tren oka, bilo da želite kupati psa ili promijeniti pločicu. Ponovno pritisnete i škljoc! opet je na vratu. Za većinu pasa takve ogrlice ne predstavljaju nikakav problem. Lako se stavljaju i idealne su za pse koji rastu. Neki odgajatelji pasa smatraju da su ogrlice s klasičnim kopčanjem sigurnije za velike, snažne i nagle pse, no ogrlica na brzo kopčanje dobre kvalitete može biti dovoljno čvrsta.

Tehničke stvari



Koju veličinu ogrlice uzeti
Kad kupujete ogrlicu za svakodnevno nošenje (bilo ogrlicu na klasično ili na brzo kopčanje), izmjerite širinu vrata oko 5 cm ispod glave i tome dodajte 5 cm. Za male pse dodajte 2,5 cm. Između ogrlice i vrata moraju stati dva prsta, a jedan prst ako se radi o manjem psu. Ogrlica mora biti toliko slobodna da psu bude udobno.
Zatezna ogrlica (koju često nazivaju i ogrlicom za gušenje), mora biti više opuštena jer treba odgovarati veličini glave psa. Dodajte oko 4 cm za male pse i oko 7,5 cm za veće - bitno je da može skliznuti preko glave psa. (Neke ogrlice imaju patent-zatvarač koji omogućuje da se obmotaju i budu učvršćene, a stoje iza psećih ušiju. Ako instruktor koji radi s vašim psom rabi takvu vrstu ogrlice, provjerite stoji li ispravno.)



Zatezna ogrlica omogućuje vam onaj pokret "trzni i otpusti". (Više o upotrebi te ogrlice u školovanju pasa pogledajte u 11. poglavlju.)
Uskladite širinu najlona ili kože ili težinu "karabinera" s veličinom svojeg psa. Za male pse nabavite uže i laganije ogrlice i povodnike. Tanak prsten na ogrlici može zarezat vrat velikog psa, a osim toga, lanac možda neće biti dovoljno čvrst da zadrži psa koji se zaletio svom silinom.

Neznalice preporučuju



Neki ljudi misle da su elegantne pseće ogrlice tek nedavno izmišljene no to nije istina. Oni koji su si to mogli priuštiti uvijek su kupovali raskošne ogrlice za svoje cijenjene pseće prijatelje. Zlato, srebro, biseri i drago kamenje već je stoljećima dio pseće garderobe.
U Americi (pa i Europi) postoje mnoge moderne prodavaonice opreme za kućne ljubimce u kojima možete naći svakojake modne kreacije za pse. Talijanska ogrlica od krokodila, ukrašena telećom kožom po cijeni od 32 dolara je prihvatljiva za dan, ali na večer, tko i razmišlja o nečem drugom nego o biserima? Četiri reda bisera dobit ćete po cijeni od 40 dolara! Pa tko voli, nek` izvoli!
Zašto ne? No sjetite se jeste li darovali sličnu svotu i nekom prihvatilištu ili društvu za zaštitu životinja - da vas ne bi pekla savjest.

25.07.2011. u 18:23 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 24.07.2011.

Ogrlice i povodnici

Moram vam priznati da najviše volim kupovati ogrlice i povodnike, iako tek odnedavno imam psa koji može pokazati ogrlicu u njenom najljepšem sjaju. Moj retriver Benjamin ima crnu, sjajnu, srednje dugu dlaku. Sve boje ogrlica mu dobro pristaju, tako da ima dvije, te nekoliko šarenih marama za posebne prilike. Povodci jednostavno moraju odgovarati ogrlici, tako da ima i dva povodnika. Ogrlica koja mi se najviše sviđa, a čini se i njemu, jarko je crvena s malim crnim labradorima. Ludo, zar ne?
Moj stari pas, Andy (šelti), ima tako gustu dlaku na vratu da je teško naći ogrlicu, a kamoli je vidjeti. Ipak, i on ima dvije jako zgodne uzice.



Modu na stranu. Ogrlice, orme, ulari i povodnici imaju važnu ulogu: pomažu vam kod školovanja pasa te u tome da izbjegnete neugodnosti u gužvi. Ogrlice čuvaju psa kada vi to ne možete jer se na njima nalazi pločica za identifikaciju koja će pomoći psu da se brzo vrati kući ako vam koji put zbriše.

24.07.2011. u 13:01 • 0 KomentaraPrint#

subota, 23.07.2011.

Posude za hranu i vodu

I kod posuda imate veliku mogućnost izbora, od starih zdjela do čvrstih keramičkih posuda s oslikanim imenom vašeg ljubimca. Mogu se upotrebljavati i posude od stiropora ili kartona u kojima kupujete hranu, no one su za jednokratnu upotrebu (često se rabe u hotelima i bolnicama za pse).
Smatram da su najbolje posude od lijevane plastike ili nehrđajućeg čelika jer su otporne na žvakanje i grebanje, a mogu se sterilizirati u stroju za pranje suđa. Te posude, naročito one od nehrđajućeg čelika, zadržavaju oblik i lijep izgled, otporne su na sve pseće smicalice i taju vječno.



Posude koje je lako uništiti teško je održavati čistima, a u sitnim rupicama i urezima od grebanja skupljaju se hrana i bakterije. Neki psi su osjetljivi na plastične posude.
Neznalice preporučuju


Ako imate velikog psa, razmislite o tome da zdjelicu stavite na povišeno mjesto da bude u njegovoj razini. To je osobito dobro za starije pse. Za pse koji imaju duge, svilenaste uši, kao koker-španijeli, upotrebljavajte duboke i uske posude da pas ne bi u njih uronio uši. Ako vaš pas pohlepno jede, upotrebljavajte posudu sa nepomičnom podloškom kako posuda ne bi završila u susjedovom dvorištu.
Nekim ljudima odmah se povraća pri pomisli da stave pseću posudu u stroj za pranje poseđa, ali ako je stroj ispravan, voda će biti dovoljno vruća i sve će biti tako čisto da biste mogli jesti čak i iz pseće posude.
Samo za zabavu


Jedna od mojih najdražih priča o psima i perilicama za suđe je ona o mojoj šogorici i "labradorskom pretpranju" koje je produžilo vijek njihovog stroja. Iako mu nije bilo dopušteno da moli hranu dok su jeli, njihov crni labrador bi im nakon jela pomagao u čišćenju. Polizao bi sve tanjure prije nego što bi ih stavili u perilicu. Za vrijeme sušnih godina u Kaliforniji bila je to i odlična ušteda vode.



Posude za hranu moraju se pokupiti, oprati i spremiti odmah nakon jela, dok posude za vodu moraju biti uvijek pune i u blizini psa. Najbolji odabir je posuda od nehrđajućeg čelika. Posude sa spremnikom su dobre, ali ih je teže održavati čistim. Osim toga, ako vašem psu ne treba velika količina vode, takve se posude ionako uprljaju prije nego što se isprazne.
Za vanjsko uzimanje vode postoji mala sprava "Lixit" koja se zakvači za pipu i pušta vodu kad je pas lizne ili onjuši, a prestane puštati vodu kad pas bude gotov. Važno je da se ta spravica postavi na zaštićeno mjesto jer metal zagrijan na ljetnom suncu postaje kipuća tava spremna za pečenje.
Oprez


Voda u svakom slučaju mora biti udaljena od izvora vrućine ili jake hladnoće jer postaje neupotrebljiva za psa, što može biti opasno za vrijeme jako vrućeg ili hladnog vremena.
Komad leda u posudi koja je u sjeni držat će vodu hladnu satima.
Da biste spriječili smrzavanje vode, uzmite neku od dostupnih grijanih posuda ili posebne naprave koje se stavljaju u vodu radi istog učinka.
Neznalice preporučuju


Ako ste često na putu s psom, potražite neku prenosivu posudu. Postoje razne posude kojima je smanjena mogućnost prolijevanja, te sklopivi proizvodi koji zauzimaju malo prostora. Nabavite ih u bolje opremljenoj prodavaonici opreme za ljubimce.



Možete upotrebljavati i plastične boce koje upotrebljavaju biciklisti - vaš će pas brzo shvatiti kako se iz njih pije. Ipak, jedan savjet: označite vodootpornim flomasterom da se radi o "vodi za psa".
Samo za zabavu


Moja prijateljica mislila je na svoje pse kada je preuređivala kuhinju. Izvadila je donje tri ladice kuhinjskog ormarića i u njih stavila posude za hranu psa, a iza toga zalihu od 20 kg dehidrata. Na drugoj strani kuhinje u udubljenom dijelu nalazi se posuda za vodu koja je uvijek dostupna psima (a nema ni kapanja po podu).
To je jedna od najoriginalnijih stvari koje sam vidjela. Njezina kuhinja je na taj način uvijek uredna.

23.07.2011. u 20:10 • 1 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< srpanj, 2011 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (3)
Kolovoz 2011 (11)
Srpanj 2011 (7)
Svibanj 2011 (7)
Travanj 2011 (18)
Ožujak 2011 (29)



Svi postevi na ovom blogu su originalni izvadci iz knjige američke stručnjakinje za pse Gine Spadafori - "Psi za neznalice" ("Dogs for dummys") - prevedenoj i objavljenoj na hrvatski 1997. godine

Povezani blogovi:

Dog lover

Cat lover

O autorici:

Gina Spadafori
Gina Spadafori je autor nagrađivanih rubrika o ljubimcima i njihovoj njezi koje se pojavljuju u časopisima diljem Sjedinjenih Država i u dijelu posvećenom ljubimcima America Onlinea, najvećem komercionalnom on-line servise na svijetu. Povezana je s Veterinary Information Network, međunarodnom, stalno dostupnom mrežom za veterinare i davatelje informacija za Pet Care Forum na AOL-u.
Gina je i član uprave Cat Writers Association (udruge autora iz područja felinologije) i Dog Writers Association (udruga autora iz područja kinologije). Trostruki je dobitnik nagrade DWAA Maxwell Medallion za najbolju novinsku kolumnu, te dobitnik nagrade Geraldine R. Dodge za pisanje o ljubimcima. Odlikovana je i nagradom Pedigree Dog Food Outstanding Journalist Pet Care.
Živi u Sacramentu, Kalifornija, gdje je urednik novina The Sacramento Bee i gdje svoj dom dijeli s dva psa: šetlandskim ovčarom Andyem i ravnodlakim retriverom Benjaminom, kojeg je usvojila putem Interneta.

POGLAVLJA

UVOD
1. Volimo pse...ponekad do smrti
2. Kako nastaju pseće nesreće?
3. Faktor vauuuu
4. Ljubav je prolazna
5. Preventivni pristup
6. Kako popraviti stanje kod psa kojeg već imate?
7. Postanite informirani
8. Kako je organizirana ova knjiga
9. Dodatne napomene

1. DIO
1. poglavlje
1. dio - Počinjete razmišljati o psu / 1. poglavlje - raznolikost mogućnosti
1. Vaša obitelj je njegov čopor
2. Zaboravite "ljubav na prvi pogled"
3. Krenimo od početka
4. Pasmine i veličine pasa
5. Možete li ukorak sa svojim štenetom
6. Sučeljavanje s dlakom
7. Koji je inteligentniji?
8. Psi u kibernetičkim prostranstvima

2. poglavlje
2. poglavlje - Istraživanje mogućnosti
1. Ja najviše volim...
2. Mješanci i križanci
3. O pasminama
4. Upamtite - nijedan pas nije savršen
5. Ovčarski psi, psi čuvari , psi za obranu i službeni psi i psi tipa špic
6. Lovački psi
7. Goniči i jazavčari
8. Ptičari, retriveri, šunjkavci i psi za vodu
9. Psi za pratnju i razonodu i patuljasti psi
10. Hrtovi
11. Odluke, odluke
12. Štene ili odralog psa?
13. Mužjaka ili ženku?
14. A sada, troškovi

3. poglavlje
3. poglavlje - Ugajači, azili i ostala mjesta gdje možete nabaviti psa
1. Dobrodošli u devedesete
2. Vremena su se promijenila
3. Promijenili su se i psi
4. Čistokrvna štenad: krenimo u potragu
5. Uzgajači: oni dobri, oni neuki i oni beskrupulozni (1. dio)
6. Uzgajači: oni dobri, oni neuki i oni beskrupulozni (2. dio)
7. Prodavaonice životinja: budite oprezni
8. Bacimo pogled na papire
9. Ostale mogućnosti
10. Azili: dobar izbor i dobro djelo
11. Pasminske organizacije za prihvat: izvrsno mjesto za nabavu čistokrvnog psa
12. Ostale mogućnosti

4. poglavlje
4. poglavlje - Prave stvari za prave pse
1. Pseće kulinarstvo
2. Dnevna prehrana
3. Dajte mi nešto fino!
4. Dajte im zaklon
5. Prepreke
6. Kućice za pse
7. Kavezi i kreveti
8. Posude za hranu i vodu
9. Ogrlice i povodnici
10. Ogrlica za svaki dan
11. Ogrlice za školovanje
12. Povodnici
13. I ja hoću biti lijep
14. Češljevi i četke
15. Pribor za rezanje noktiju
16. Šamponi i regeneratori
17. Igračke
18. Žvakalice
19. Skvičalice
20. Igračke za aportiranje
21. Ostale zanimljive stvarčice

2. DIO
5. poglavlje
2. dio - Štene ili odrastao pas dolazi kući / 5. poglavlje - Biramo štene i vodimo ga kući
1. Pripreme za štene
2. Oprema za štene
3. Idemo po štene
4. Biramo kod uzgajača
5. Testiranje šteneta
6. Štene dolazi kući
7. Igra s imenima