Psi za neznalice

ponedjeljak, 03.10.2011.

Igra s imenima

Odabiranje imena vjerojatno je jedna od najveselijih stvari koje prate kupovanje šteneta. U SAD-u se svake godine tiska po jedna knjiga s psećim imenima, a neke od njih su čak i usko specijalizirane, poput one knjige irskih imena. Na mojim policama se nalazi šest takvih knjiga, ako podrazumijevamo one dvije koje su namijenjene roditeljima koji biraju imena svojim ljudskim, a ne psećim bebama.
Morate li biti pažljivi pri odabiru imena za svojeg ljubimca? Naravno. Izbjegavajte imena koja zvuče slično naredbama koje ćete kasnije primjenjivati u školovanju i odgoju. Moj prijatelj koji je radio na Aljaski udomio je predivnu mješanku u tipu haskija. Želio joj je dati ime Sitka, prema mjestu koje je obožavao posjećivati. Kada sam mu objasnila da će joj biti jako teško objasniti razliku između njenog imena "Sitka" i naredbe "sit" (što na engleskom znači "sjedi"), dao joj je ime Juneau.



Odaberite kratko ime od jednog ili dva sloga, koje je lako izgovoriti. Ja svojim psima volim davati ljudska imena, no vi ne morate biti ograničeni. Ako nemate mašte, potražite ime u već ranije opisanim knjigama, atlasima ili posebnim riječnicima stranih riječi, povijesnim knjigama ili knjigama s bilo kojom temom koja vam je draga.
Samo za zabavu


Učinite sve da vaše štene zavoli svoje ime jednako kao i vi. Pazite da mu ono uvijek daje samo pozitivne asocijacije. Nikada nemojte vikati dok izgovarate njegovo ime, niti ga rabiti kao kaznu ili dok ga kažnjavate. Pokojni instruktor za školovanje pasa je išao čak tako daleko da je svojim tečajcima preporučao da smisle neku pjesmicu koja je sadržavala ime psa i tražio od njih da im je pjevaju. Za to je najčešće koristio reklamne jingleove s radija i umjesto imena proizvoda koji reklamiraju stavljao je imena pasa.
Da, da i ja to radim. Pjesmicu "You are my sunshine" zamjenjujem s "You are my Andy" (i dalje "My only Andy, you make me happy, because you`re gray") a Benjaminu pjevam izmjenjenu verziju pjesme Montyja Pythona "Spam" koja onda zvuči ovako: "Ben, Ben, Ben, Ben, Ben, Ben, Ben, Ben, Wonderful Ben..."
Pokušajte; možda će netko od vas jednom tako šetati Maksimirom i pripremati se za školicu pjevušeći svojoj najdražoj lajavici "Ja sam mala Lana, mamina sam kći, kad u školu idem, poznaju me svi". Ja sam već čula slične pjesmuljke...
Zvuči suludo, priznajem. Možda će vas prolaznici malo sumnjičavo gledati. Ali baš vas briga; glavno da se vi i vaš pas savršeno dobro zabavljate.
Tehničke stvari


Ime koje date svom psu ne mora odgovarati imenu koje je za njega odredio uzgajač. Ako vam se ne sviđa ime iz rodovnice, odaberite mu novo. Ono staro će i dalje stajati u rodovnici (upitajte u HKS-u može li se izmjeniti), a vi ga možete zvati kako vam drago. Novo ime ćete rabiti kada ga budete zvali i dok ga budete školovali.



Kada bude dovoljno odrastao i potpuno shvatio kako se zove, možda mu date i neki nadimak. Psi se i na njih brzo priviknu. Jedan meni osobito drag pas (najdraži poslije mojih) dobio ih je već na desetke. Naime, njegovo pravo ime je Fedor, no njegov vlasnik naprosto ne može odoljeti a da svim psima barem malo ne izmjeni ime. I tako naš Fedor, nije samo Fedor, već je i Joshua i Čiko i Duško i Đanac i Đinguš, Mingaš, Mikula i Šibulijabumi i Burnaburijaš i... (dalje se ne mogu sjetiti). Nije važno koji nadimak odaberete - glavno da se psi tome vesele. A vesele se jer im se nježno i veselo obraćate i s njima dijelite svoje slobodno vrijeme. Njima je to najvažnije.

03.10.2011. u 19:43 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< listopad, 2011  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (3)
Kolovoz 2011 (11)
Srpanj 2011 (7)
Svibanj 2011 (7)
Travanj 2011 (18)
Ožujak 2011 (29)



Svi postevi na ovom blogu su originalni izvadci iz knjige američke stručnjakinje za pse Gine Spadafori - "Psi za neznalice" ("Dogs for dummys") - prevedenoj i objavljenoj na hrvatski 1997. godine

Povezani blogovi:

Dog lover

Cat lover

O autorici:

Gina Spadafori
Gina Spadafori je autor nagrađivanih rubrika o ljubimcima i njihovoj njezi koje se pojavljuju u časopisima diljem Sjedinjenih Država i u dijelu posvećenom ljubimcima America Onlinea, najvećem komercionalnom on-line servise na svijetu. Povezana je s Veterinary Information Network, međunarodnom, stalno dostupnom mrežom za veterinare i davatelje informacija za Pet Care Forum na AOL-u.
Gina je i član uprave Cat Writers Association (udruge autora iz područja felinologije) i Dog Writers Association (udruga autora iz područja kinologije). Trostruki je dobitnik nagrade DWAA Maxwell Medallion za najbolju novinsku kolumnu, te dobitnik nagrade Geraldine R. Dodge za pisanje o ljubimcima. Odlikovana je i nagradom Pedigree Dog Food Outstanding Journalist Pet Care.
Živi u Sacramentu, Kalifornija, gdje je urednik novina The Sacramento Bee i gdje svoj dom dijeli s dva psa: šetlandskim ovčarom Andyem i ravnodlakim retriverom Benjaminom, kojeg je usvojila putem Interneta.

POGLAVLJA

UVOD
1. Volimo pse...ponekad do smrti
2. Kako nastaju pseće nesreće?
3. Faktor vauuuu
4. Ljubav je prolazna
5. Preventivni pristup
6. Kako popraviti stanje kod psa kojeg već imate?
7. Postanite informirani
8. Kako je organizirana ova knjiga
9. Dodatne napomene

1. DIO
1. poglavlje
1. dio - Počinjete razmišljati o psu / 1. poglavlje - raznolikost mogućnosti
1. Vaša obitelj je njegov čopor
2. Zaboravite "ljubav na prvi pogled"
3. Krenimo od početka
4. Pasmine i veličine pasa
5. Možete li ukorak sa svojim štenetom
6. Sučeljavanje s dlakom
7. Koji je inteligentniji?
8. Psi u kibernetičkim prostranstvima

2. poglavlje
2. poglavlje - Istraživanje mogućnosti
1. Ja najviše volim...
2. Mješanci i križanci
3. O pasminama
4. Upamtite - nijedan pas nije savršen
5. Ovčarski psi, psi čuvari , psi za obranu i službeni psi i psi tipa špic
6. Lovački psi
7. Goniči i jazavčari
8. Ptičari, retriveri, šunjkavci i psi za vodu
9. Psi za pratnju i razonodu i patuljasti psi
10. Hrtovi
11. Odluke, odluke
12. Štene ili odralog psa?
13. Mužjaka ili ženku?
14. A sada, troškovi

3. poglavlje
3. poglavlje - Ugajači, azili i ostala mjesta gdje možete nabaviti psa
1. Dobrodošli u devedesete
2. Vremena su se promijenila
3. Promijenili su se i psi
4. Čistokrvna štenad: krenimo u potragu
5. Uzgajači: oni dobri, oni neuki i oni beskrupulozni (1. dio)
6. Uzgajači: oni dobri, oni neuki i oni beskrupulozni (2. dio)
7. Prodavaonice životinja: budite oprezni
8. Bacimo pogled na papire
9. Ostale mogućnosti
10. Azili: dobar izbor i dobro djelo
11. Pasminske organizacije za prihvat: izvrsno mjesto za nabavu čistokrvnog psa
12. Ostale mogućnosti

4. poglavlje
4. poglavlje - Prave stvari za prave pse
1. Pseće kulinarstvo
2. Dnevna prehrana
3. Dajte mi nešto fino!
4. Dajte im zaklon
5. Prepreke
6. Kućice za pse
7. Kavezi i kreveti
8. Posude za hranu i vodu
9. Ogrlice i povodnici
10. Ogrlica za svaki dan
11. Ogrlice za školovanje
12. Povodnici
13. I ja hoću biti lijep
14. Češljevi i četke
15. Pribor za rezanje noktiju
16. Šamponi i regeneratori
17. Igračke
18. Žvakalice
19. Skvičalice
20. Igračke za aportiranje
21. Ostale zanimljive stvarčice

2. DIO
5. poglavlje
2. dio - Štene ili odrastao pas dolazi kući / 5. poglavlje - Biramo štene i vodimo ga kući
1. Pripreme za štene
2. Oprema za štene
3. Idemo po štene
4. Biramo kod uzgajača
5. Testiranje šteneta
6. Štene dolazi kući
7. Igra s imenima