Psi za neznalice

petak, 26.08.2011.

Idemo po štene

Najuzbudljiviji je onaj dan kada odlazite po štene. Jedva čekate da obavite svu "papirologiju". Ne da vam se čitati sve one upute koje ste dobili s psićem. Dosta vam je i hoćete samo svoje štene. I to odmah.
Ubrzo ćete imati sve vrijeme na ovom svijetu da skačete oko njega. Ali sada još samo malo suzdržite uzbuđenje, kako biste mogli još malo trezveno razmisliti.
Pretraživać


Još jednom razmislite jeste li na sve mislili kada ste birali psa koji će s vama dijeliti velik dio vašeg života. Vratite se na 3. poglavlje i uvjerite se da ste psa odabrali na pravom mjestu. Priznajte da se ne želite zaljubiti u štene koje je lošeg zdravlja i problematične naravi. Prije nego donesete konačnu odluku, bacite oko na ove kriterije koji određuju što znači da je štene u redu:
* Štene mora doseći odgovarajuću dob da bi moglo napustiti majku, a to je između sedmog i osmog tjedna po rođenju. Neki uzgajači, naročito oni koji uzgajaju patuljaste pasmine, insistiraju na tome da štenci ostanu u leglu i dulje ponajprije zato jer su maleni i krhki. To je u redu, ali samo onda ako uzgajač nastavi socijalizirati štence i dovoditi ga u kontakt s ljudima. Iako želite da vaše štene bude dobro socijalizirano s psima, ipak ne želite ono koje je previše orjentirano na pse pa se ne može dobro vezati uz čovjeka (vas). Upravo to se i događa kada je štenad dugo zajedno s braćom i pri tom nije socijalizirana s ljudima.
* Štene mora biti uzgojeno kao kućni ljubimac - idealno je da to bude tamo gdje žive ljudi i gdje od rođenja može čuti sve zvukove koje normalno prate ljudski život - govor, smijeh, svađe, televizor, glazbu i zvuk stroja za pranje rublja ili posuđa. Zdravstveno stanje i dobar uzgoj su jako važni, ali jednako tako je važna i socijalizacija. Stoga ne kupujte štene od nekoga tko ih je podigao u štenari, staji ili podrumu. Ako ne znate kako je štene raslo, provjerite mu narav na način koji ćemo opisati dalje u ovom poglavlju.



* Izgleda li štene zdravo? S obzirom na to da će štene pregledati veterinar u roku od 24 sata po dolasku u vaš dom (a to bi trebao biti jedan od uvjeta za kupnju), trebali biste biti u stanju sami uočiti neke očigledne znakove bolesti. Vaše štene bi trebalo biti bucmasto (ali ne naduto), sjajne dlake, a oči, uši i nosići bi trebali biti čisti i bez izlučevina (ne daj bože gnoja!). Trebalo bi biti živahno i veselo, a ne apatično.
Ako imate kakvih pitanja, samo naprijed, i znajte da morate biti zadovoljni odgovorima. Važno je da ne dopustite da vam ushićenje pregazi zdrav razum. Teško je odbiti neko štene, ali vi to morate učiniti ako ono nije za vas.
Tehničke stvari


Ponekad se desi da štene ostane samo na životu jer je njegova majka uginula nakon što ga je oštenila. Treba li izbjegavati takvo štene? Ovisi o uzgajaču. Uzgajač s mnogo znanja i iskustva učinit će sve da štene ne bude zakinuto, preuzevši ulogu njegove majke, a kasnije će ga izložiti drugim psima. Često se takva "siročad" podmeće pod druge kuje s leglima iste dobi, ili se barem nakon perioda sisanja stavlja u društvo drugih štenaca kako bi mu se pružila prilika da se ispravno socijalizira.
Ako je socijalizacija pravilno izvršena, ne trebate strepiti, već udomite takvo štene, ali svakako ga tijekom odrastanja nastavite što više izlagati drugim psima.
Savjet


Je li pametno kupiti štene kao božični poklon?
Slika nestašnog i zaigranog šteneta i oduševljene djece na božićno jutro dražesna je i zauvijek ostaje u sjećanju.
Vi se ne obazirete na sve one instruktore za školovanje pasa, veterinare i uzgajače koji tvrde da je najgori trenutak za uvođenje šteneta u vaš dom upravo u takvim zgodama. Roditelji koji ne ispuštaju kameru iz ruke smatraju da su vrijedni truda svi ti prizori energične krznene loptice koja se na najuzbudljiviji dan u godini kotura naokolo po vašem domu.
No je li to baš tako?
U redu je ako štene kupite u vrijeme Božića - ali samo onda ako ga kući dovedete prije ili poslije Božića. Dovođenje šteneta na sam Božić može biti vrlo stresno za sve prisutne: štene treba pažnju, a vi imate toliko mnogo posla.
Čak i ako štene nabavite neposredno prije ili nakon Božića, mogli biste imati problema. Prvi je problem naći pravo štene. Mnogi azili i uzorni uzgajači odbijaju dati štene neposredno pred Božić, jer smatraju da je to prerizično vrijeme. I tada svog ljubimca morate potražiti na manje idealnim mjestima.



I to nije sve: zamislite si period socijalizacije i kućnog odgoja u vrijeme ciče zime (ako je u vašem podneblju u prosincu "bijeli Božić"). Do onog vremena kada se snijeg otopi, vaš poluodrastao pas bit će živi užas a ne dobar kućni ljubimac.
Znam da je teško odreći se onog sretnog trenutka kada vaša djeca oduševljeno otkriju da je Isusek uslišao njihove molbe i donio im psića. No, ako ne želite razočarati djecu a ipak imati ljubimca koji će biti voljeni član vaše obitelji na sve predstojeće Božiće, razmislite o sljedećim mogućnostima:
Pod božićno drvce svojoj djeci stavite lijepo umotanu ogrlicu i povodnik, te jednu knjigu o psima - i kažite im da moraju pričekati da se psić rodi. Obečajte im da ćete ga dovesti čim to bude moguće.
Ako baš želite da štene dođe u kuću za neki blagdan, smatram da su uskršnji blagdani mnogo pogodniji. Tada je mnogo manje posla i napetosti, djeca će biti jednako sretna i kamerom ćete moći zabilježiti sve te važne trenutke, a štenetu ćete moći pružiti svu pažnju koju ono zahtijeva.

26.08.2011. u 19:48 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 24.08.2011.

Oprema za štene

Pretraživać


Budući da, sve dok ne bude potpuno zaštićeno cijepljenjem, ne možete izvoditi štene u izviđanja na sva ona mjesta gdje se skupljaju drugi psi - o socijalizaciji i cijepljenju čitat ćete u 6. i 7. poglavlju - prvi odlazak u prodavaonicu opreme za kućne ljubimce morate obaviti sami. Ako ste već odabrali štene i samo čekate da bude dovoljno staro da može kući, možete nabaviti sve osim ogrlice i pločice za identifikaciju (ovo potonje jer još niste odlučili kako ćete ga zvati). Ako po psa idete u azil i niste baš jako sigurni s kim ćete se vratiti, onda opremu nabavite dan kasnije.
Pretraživać


Podatke o svim tim stvarima koje morate nabaviti, primjerice koja je ispravna četka ili češalj za njegovo krzno, te koju veličinu i vrstu kaveza za transport valja nabaviti, naći ćete u 4. poglavlju.



Evo vašeg popisa za kupovinu:
- Četka i češalj
- Igračke za žvakanje
- Zdjelice koje se mogu prati u stroju za posuđe i ne daju se sažvakati - jednu za vodu i jednu za hranu
- Sredstvo za čišćenje mrlja (znate kojih)
- Plosnatu ili oblu ogrlicu, na kopčanje - ne zateznu ogrlicu - s pločicom za identifikaciju
- Visokokvalitetnu hranu za štenad, kao što vam je preporučio uzgajač, azil ili veterinar
- Lagani povodnik
- Škare za nokte (pseće) i prašak za zaustavljanje krvarenja
- Napravu za čišćenje pseće kakice i plastične vrećice
- Kavez za transport odgovarajuće veličine (za kućni odgoj)
Vjerojatno ćete pored toga dodati i neke posebne stvari samo za sebe, primjerice neku majicu s natpisom "Volim svog (pasmina)" ili šalice za kavu sa slikom psića te slične ljupke sitnice.

24.08.2011. u 16:24 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 22.08.2011.

Pripreme za štene

Je li vaš dom spreman za nadolazeći stroj za jurnjavu, skakanje i žvakanje (čitaj: štene)? Jest? Sigurni ste? Prije nego što dovedete štene u kuću, još jednom dobro provjerite sve u kući i otiđite u kupovinu.

Štene na kušnji ili maknite sve što mu je na dohvat njuške

Jedno od prvih pravila kojih se trebate držati da biste štene zaštitili u kući - a i kuću zaštitili od šteneta - jest da mu iz početka ograničite područje kretanja na manji, sigurniji dio vašeg stana ili kuće. To znači da neko vrijeme trebate paziti da vrata dječje sobe budu zatvorena kako neke od figurica i igračaka ne bi završila u štenetovom želucu (na užas vaših mališana). Ako treba, poslužite se ogradicama koje se u istu svrhu koriste za bebe; možete ih i prenositi te, kada želite, postaviti na vrata ili pri vrhu stuba kako biste spriječili da štene ide kamo ne treba.



Spustite se na pod u dijelu kuće koje ste mu ostavili slobodnim za kretanje i iz njegove perspektive se osvrnite naokolo. One ukusne strujne kablove spremite pod tepihe i namještaj, a na neko vrijeme iz njegovog dometa sklonite i sve dekoracije i ostale sitnice. Sjetite se svih opasnosti koje vrebaju na male bebe - to je isto. No kod štenadi morate misliti na to što bi mogli glodati, a ne u što bi mogli ugurati prste.

22.08.2011. u 20:26 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 18.08.2011.

2. dio - Štene ili odrastao pas dolazi kući

U ovom dijelu...
U ovom dijelu vam objašnjavamo što sve trebate znati kada birate upravo ono posebno štene ili psa te dajemo upute o tome kako uspješno započeti odnos s novim prijateljem. Ovdje se nalaze savjeti za kućni odgoj šteneta i planovi za veterinarsku njegu, a isto tako i podrobna objašnjenja osnovnih strategija pri kućnom odgoju.



5. poglavlje - Biramo štene i vodimo ga kući

U ovom poglavlju
- Vrednovanje i izbor šteneta
- Štene na kušnji
- U korak sa štenetom
- Imenovanje šteneta
- Kako izdržati onu prvu dugu noć

Moredecai Siegal jednom reče: "Nabava psa vaša je jedina šansa da si sami odaberete rođaka". To uvelike objašnjava ono uzbuđenje koje ide uz donošenje novog psa u kuću, bez obzira koje dobi on bio.
Ako tom ushićenju dodate još i prirodni šarm svakog šteneta - one male okrugle trbuščiće, sjajne očice i predivan miris šteneta - taj dan će se moći uvrstiti u jedan od najuzbudljivijih događaja u vašem životu. Onaj trenutak kada se zagledate u štene i shvatite da je zauvijek vaše - pamtit ćete vječno.
Doista bih željela da pamtite taj predivan trenutak, ali budući da vam želim još mnogo lijepih doživljaja, želim da i prilikom donošenja odluke budete vrlo pažljivi. Kada stignete do uzgajača ili pred vrata azila nemojte isključiti zdrav razum. Ako treba, povedite prijatelja koji će vam pomoći ako postanete preimpulzivni. Upamtite da je odabir šteneta ili psa tek prvi korak u dugom zajedničkom životu.
Drugi korak, preživljavanje one duge prve zajedničke noći, sigurno će vas natjerati da pomislite niste li pogriješili, čak i onda kada donesete pravu odluku. Ali ne zaboravite da nije teško samo vama - teško je i štenetu.
Čim štene dovedete kući, širom otvorite oči. Štenci su nepresušan izvor čuda i užitaka, a i rastu nevjerojatno brzo. Učinite sve kako ne biste propustili nijedan dragocijeni trenutak, jer kada jednom prođe, nestaje zauvijek.
Pretraživać


Prije nego što odaberete štene, morate biti sigurni da ste pronašli pasminu koja odgovara vašoj osobnosti i načinu života, a isto tako da ste došli na pravo mjesto. U 1. i 2. poglavlju potražite savjete koji će vam pomoći u izboru veličine psa, izboru vrste dlake, pasmine i njene pogodnosti za školovanje, a u 3. poglavlju su savjeti gdje naći štene ili psa dobrog zdravlja i naravi.
Ako udomljujete psećeg "tinejdžera" ili odraslog psa bilo koje dobi, u 9. poglavlju naći ćete upute kako ga odabrati i kako ispravno započeti odnos.

18.08.2011. u 23:12 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 16.08.2011.

Ostale zanimljive stvarčice

Nisam li vam već rekla da na psa možete potrošiti isto toliko novaca kao i na dijete? Evo nekoliko stvari koje je zgodno imati:
Lopatice za kakicu
To je ružan posao, pa zar ne biste onda to radije radili s nečim čime možete pokupiti kakicu brzo i djelotvorno? Mnogi ljudi služe se lopatom, ali ja osobno ne volim koristiti lopatu u povrtnjaku, ako sam prije nešto drugo njome čistila. Osim toga, lopatice je lakše upotrebljavati.
Jednostavna je i upotreba lopatica za čišćenje koju nosite kad niste kod kuće. (Negdje je to i zakonom određeno. U svakom slučaju, to i jest odgovornost vlasnika.) Možete kupiti i vrećice namjenjene za tu svrhu, koje mogu biti i mirišljive, a zatim ih baciti. Mislim da je jednostavnije i jeftinije koristiti stare plastične vrećice koje biste ionako bacili. Stavite vrećicu preko ruke, kao da stavljete rukavicu, pokupite kakicu, provučete ruku i izvrnete vrećicu, privežete je i bacite. Sve je čisto, a da ništa niste ni dotaknuli.




Sredstva za uklanjanje neugodnih mirisa i mrlja
Nikada mjesto na kojem se pas popiškio ne čistite proizvodima koji u sebi imaju amonijak, jer će tada to mjesto još više smrdjeti na urin, budući da je amonijak sastavni dio urina i taj miris naprosto poziva psa da opet napravi "ono".
Postoji nekoliko dobrih proizvoda koji su namjenjeni otklanjanju mrlja i jakih mirisa putem enzimske reakcije.
Druga mogućnost je Petzorb, proizvod izrađen od upijajućih kristala koji upijaju vlagu pseće mokraće, a zatim se usisaju.

Glupaste stvarčice
Neke stvari koje se čine glupe i nisu baš posve bez funkcije. Čizme i kabanice za pse mogu za vlasnike gradskih pasa šetnju po svakom vremenu učiniti čistijom. (Iako, ako pitate pse, oni bi se radije zablatili.) Puloveri su božji dar za stare pse, one koji pate od artritisa ili one kojima je uvijek hladno, poput malog engleskog hrta.
Ostale stvari su isključivo za zabavu. Treba li vašem psu kožnata jakna ili ovratnik i kravata za posebne prilike? Ne treba, ali ja kao vlasnik psa koji ima vlastite sunčane naočale baš i nisam osoba koja će vam reći da ništa od toga ne kupite.
Samo za zabavu


Mogla bi napisati jedno cijelo poglavlje o stvarima za pse koje zapravo kupujete iz vlastitog zadovoljstva. Naljepnice s likom psa za auto, majice kratkih rukava. Tanjuri i šalice. Kalendari i pribor za pisanje. Poštanski sandučići i torbe. Nakit, kičast i elegantan. Na sve ćete to naići, a vjerojatno ćete puno toga i kupiti.
Dovoljno je samo posjetiti dobro opremljenu prodavaonicu s opremom za ljubimce.

16.08.2011. u 22:46 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 15.08.2011.

Igračke za aportiranje

Aportiranje (donošenje) je izvrsna tjelovježba za psa, kojom istovremeno podsjećate psa da ste vi šef. Mnogi upotrebljavaju frizbi. To može biti jako zabavno, ali morate znati da su se neki psi tako jako ranili dok su skakali za frizbijem da je bilo potrebno šivanje.
Loptice za tenis su također uobičajene iako ni one nisu bez opasnosti. Nikad nemojte pustiti svog psa da žvače lopticu ili se igra s njom, a da niste u blizini. Neki su psi uginuli zbog teniske loptice; nakon što su je zgnječili snažnim zubima, loptica je skliznula u grlo i zatvorila dovod zraka.



Znači li to da se ne biste trebali igrati frizbijem ili teniskom lopticom? Naravno da ne, ali budite oprezni. S frizbijem izbjegavajte vratolomije koje gledateljima oduzimaju dah. Umjesto toga neka vaš pas skoči, okrene se i čvrsto doskoči na zemlju. Radite na niskim bacanjima i potičite ga da trči, a ne da jako skače. (Ja radije koristim frizbi od tkanine, a ne od plastike) Loptice za tenis izvrsne su za aportiranje, ali ih sklonite kad igra bude gotova.
Možete kupiti loptu od tvrde gume. Za aportiranje u vodi, što je odlična vježba za pse koji vole plivanje, može se koristiti Kong kojeg je lako daleko baciti.
Oprez


Ako kupite igračku za natezanje, bilo bi dobro pustiti psa da ja nateže s nekim drugim psom. Ali nikad nemojte vi igrati igru natezanja s psom i pazite da to ne rade ni vaša djeca.
Ono što izgleda kao bezazlena igra može se pretvoriti u pravu tragediju. Igra natezanja uči psa da je on glavni. Evo kako: igrate se s vašim psom i zapravo vučete u igri dominiranja. Vama dosadi igra ili zazvoni telefon i vi puštate uže. Vi mislite: "Igra je gotova." Pas misli: "Ja sam pobjedio."
To je zapravo suprotna poruka od one što bi je pas trebao dobiti, a može dovesti do toga da pas misli da je uvijek dominantan.

15.08.2011. u 19:07 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 14.08.2011.

Skvičalice



Štenci kao i odrasli psi vole igračke od pliša ili vinila koje proizvode zvukove kada se pritisnu. Te igračke mogu biti jako skupe ako imate psa koji nije zadovoljan sve dok je potpuno ne dokrajči. Moj stariji pas je iz četiri vinilske žabe za manje od 20 minuta kirurškom preciznošću izvadio onaj dio koji cvili, a svaka od njih je koštala 8 dolara. Za razliku od njega, mlađi pas koji obožava punjene igračke u stanju je danima brižno čuvati igračku kao da je u nju zaljubljen, a onda je raskomadati tražeći taj mali dio koji skviči. (Njegov omiljeni jež, koji više riče nego skviči, trajao je puna dva tjedna, čime je oborio svoj rekord.)
Isplati se biti oprezan s tim igračkama. Ako ih pas nema namjeru pritiskati, neka uživa u raznolikosti oblika i veličina. Najdraža igračka psa jednog mog prijatelja, člana Demokratske stranke, je igračka u obliku Ronalda Reagana koji skviči: čini mi se da bi on radije htio da je pas uništi a ne da je toliko voli.
Neznalice preporučuju


Igračke tog tipa možete nabaviti u svim prodavaonicama opreme za ljubimce.

14.08.2011. u 13:37 • 0 KomentaraPrint#

subota, 13.08.2011.

Žvakalice

Koju ćete žvakalicu izabrati ovisi prvenstveno o veličini psa i o tome kako snažno žvače. Neke od najčvršćih žvakalice su izrađene od umjetne kosti, a razlikuju se u veličini, obliku i boji.
Neznalice preporučuju

Kralj među žvakalicama je Kong, igračka od tvrde gume koja izgledom podsjeća na maskotu guma Michellin. Ne samo da ga je gotovo nemoguće uništiti (mada osobno poznajem jednog terminatora koji je i to uspio); on je i zabavan jer veselo i nepredvidljivo skakuće na sve strane.
Nedavno su izmišljene žvakalice koje uklanjaju naslage sa zubi i jačaju desni. Te igračke imaju izbočine ili ureze u koje se može staviti pseća pasta za zube.
Popularne su igračke od užeta koje mogu imati omču na kraju ili gumene lopte po sredini, no neki odgajatelji pasa smatraju da previše sliče stvarima koje vi nebiste željeli da vaši ljubimci žvaču, kao što su resice na vašem skupocjenom tepihu.



Redovito pregledavajte igračke koje pas zvače. Kada budu istrošene ili toliko izgrižene da bi ih pas mogao progutati, nabavite nove.

13.08.2011. u 16:26 • 0 KomentaraPrint#

četvrtak, 11.08.2011.

Igračke

Svakom psu trebaju igračke. One zaokupljaju pažnju i zabavljaju vašeg psa onda kada vi to ne možete, a osim toga, njima možete učvrstiti vezu između vas i psa. Bolje je da psi žvaču svoje igračke nego vaše cipele, namještaj ili knjige. Neophodne su za rast malog psa, naročito kada im izbijaju zubi.
Biranje i kupnja igračaka može i vama biti zabavna. Ipak, i kod igračaka treba imati na umu neke mjere opreza.


11.08.2011. u 18:40 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 02.08.2011.

Šamponi i regeneratori

Tko želi živjeti sa prljavim i smrdljivim psom? Nitko! Istina je da se psi ne moraju prati toliko koliko ljudi jer se ne znoje, ali oni su prirodni magneti prljavštine. Uz redovito čišćene i njegovane pse, mnogi ljudi alergični na pseću dlaku mogu imati psa. Osim toga, čisti pas ugodan je za svakoga.
Pranje ne uvjetuje šamponiranje. Možete ga samo istuširati bez šampona i obrisati. No ne ostavljajte ga prljavim. Postoje i šamponi u obliku pjene koji se nanesu na dlaku, pokupe prašinu i prljavštinu i iščetkaju. Ako se pas uvalja u nešto smrdljivo, okupajte ga. Vjerojatno će to biti jedini način da uklonite smrad. No ne činite to jakim šamponom koji je namijenjen ljudima.



Vjerojatno ste čuli da često pranje skida sloj prirodne masti (baš zbog toga se i ne preporučuje često kupanje). To je donekle istina, ali ja vam, kao osoba koja živi s retriverom, mogu reći da neke pasmine imaju dovoljno masti. Dobra prehrana više utječe na sjajnu dlaku nego pranje. Dio masti koji odlazi možete nadomjestiti šamponom koji sadrži regenerator, kao što to, uostalom, radite i sa svojom kosom. Neke pasmine koje imaju mnogo dlake, ili dlaku koja se mora uređivati u salonima za pse, moraju se kupati češće od onih sa zahvalnom dlakom. Svakako bih vam preporučila da za savjet upitate veterinara ili uzgajača od kojeg ste nabavili psa, jer oni najbolje znaju kakve zahtjeve ima dlaka pasmine koju ste nabavili.
Postoji cijeli spektar raznih šampona - jedni održavaju tamnu dlaku tamnom, a drugi posvjetljuju bijelu dlaku. Postoje šamponi svih mogućih mirisa, šamponi protiv buha, šamponi protiv svraba.
Ako vaš pas ima problema s kožom, pitajte veterinara za savjet. Inaće, isprobajte sve pomalo dok ne nađete proizvod koji odgovara vašem psu.
Savjet


Obični šamponi imaju gotovo isti učinak u rješavanju nametnika kao i šamponi protiv buha: nevelik. Kad perete psa, bilo običnim, bilo šamponom protiv buha, rezultat je jednak: buhe odlaze u odvodnu cijev. Nakon pranja djelovanje šampona protiv buha je kratkotrajno. Ako mislite da ćete se samo šamponom riješiti buha, varate se. Pogledajte kako se boriti protiv buha u 10. poglavlju.

02.08.2011. u 19:52 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 01.08.2011.

Pribor za rezanje noktiju

Budući da psi uglavnom ne vole rezanje noktiju, ljudi to često zanemaruju. Mnogi taj posao prepuštaju veterinaru ili salonima za uljepšavanje pasa, ili pak čekaju trenutak kad se psa treba zbog nekog drugog razloga uspavati pa tada obavljaju taj zahvat.
Bolje bi bilo da svaki tjedan malo podrežete nokte nego ga pustiti da se bori s vlastitim dugim noktima. Zapušteni i dugi nokti mogu izazvati šepavost. I nemojte misliti da je dnevna šetnja dovoljna da se nokti sami skraćuju.



Postoje tri vrste rezalica za nokte: rezalice u obliku giljotine, rezalica u obliku škara i električni brusač noktiju. Ovaj zadnji je i najskuplji (oko 50 USD), ali je dobar u održavanju kratkih noktiju bez opasnosti da se zareže živi dio pandže, što je uobičajeni problem kod rezanja noktiju. Električni brusač je idealan za pse koji ne vole rezanje noktiju, osim ako ih ne odbija zvuk i vibracija brusača.
Rezalice za nokte ipak se češće koriste i bez obzira na to koju vrstu odaberete, bitno je da to radite dobro i brzo. Budući da sam sklona zametnuti rezalice za nokte, imam barem po jedan komad od obje vrste i koristim onu koja mi se prva nađe pod rukom.
Ako odrežete nokat prejako, trebat će vam cijela posuda praška za zaustavljanje krvarenja. Ne bi bilo loše kupiti i metalnu rašpicu za izravnavanje grubih krajeva.
Pretraživać


Upute o rezanju noktiju su u 11. poglavlju.

01.08.2011. u 23:43 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (3)
Kolovoz 2011 (11)
Srpanj 2011 (7)
Svibanj 2011 (7)
Travanj 2011 (18)
Ožujak 2011 (29)



Svi postevi na ovom blogu su originalni izvadci iz knjige američke stručnjakinje za pse Gine Spadafori - "Psi za neznalice" ("Dogs for dummys") - prevedenoj i objavljenoj na hrvatski 1997. godine

Povezani blogovi:

Dog lover

Cat lover

O autorici:

Gina Spadafori
Gina Spadafori je autor nagrađivanih rubrika o ljubimcima i njihovoj njezi koje se pojavljuju u časopisima diljem Sjedinjenih Država i u dijelu posvećenom ljubimcima America Onlinea, najvećem komercionalnom on-line servise na svijetu. Povezana je s Veterinary Information Network, međunarodnom, stalno dostupnom mrežom za veterinare i davatelje informacija za Pet Care Forum na AOL-u.
Gina je i član uprave Cat Writers Association (udruge autora iz područja felinologije) i Dog Writers Association (udruga autora iz područja kinologije). Trostruki je dobitnik nagrade DWAA Maxwell Medallion za najbolju novinsku kolumnu, te dobitnik nagrade Geraldine R. Dodge za pisanje o ljubimcima. Odlikovana je i nagradom Pedigree Dog Food Outstanding Journalist Pet Care.
Živi u Sacramentu, Kalifornija, gdje je urednik novina The Sacramento Bee i gdje svoj dom dijeli s dva psa: šetlandskim ovčarom Andyem i ravnodlakim retriverom Benjaminom, kojeg je usvojila putem Interneta.

POGLAVLJA

UVOD
1. Volimo pse...ponekad do smrti
2. Kako nastaju pseće nesreće?
3. Faktor vauuuu
4. Ljubav je prolazna
5. Preventivni pristup
6. Kako popraviti stanje kod psa kojeg već imate?
7. Postanite informirani
8. Kako je organizirana ova knjiga
9. Dodatne napomene

1. DIO
1. poglavlje
1. dio - Počinjete razmišljati o psu / 1. poglavlje - raznolikost mogućnosti
1. Vaša obitelj je njegov čopor
2. Zaboravite "ljubav na prvi pogled"
3. Krenimo od početka
4. Pasmine i veličine pasa
5. Možete li ukorak sa svojim štenetom
6. Sučeljavanje s dlakom
7. Koji je inteligentniji?
8. Psi u kibernetičkim prostranstvima

2. poglavlje
2. poglavlje - Istraživanje mogućnosti
1. Ja najviše volim...
2. Mješanci i križanci
3. O pasminama
4. Upamtite - nijedan pas nije savršen
5. Ovčarski psi, psi čuvari , psi za obranu i službeni psi i psi tipa špic
6. Lovački psi
7. Goniči i jazavčari
8. Ptičari, retriveri, šunjkavci i psi za vodu
9. Psi za pratnju i razonodu i patuljasti psi
10. Hrtovi
11. Odluke, odluke
12. Štene ili odralog psa?
13. Mužjaka ili ženku?
14. A sada, troškovi

3. poglavlje
3. poglavlje - Ugajači, azili i ostala mjesta gdje možete nabaviti psa
1. Dobrodošli u devedesete
2. Vremena su se promijenila
3. Promijenili su se i psi
4. Čistokrvna štenad: krenimo u potragu
5. Uzgajači: oni dobri, oni neuki i oni beskrupulozni (1. dio)
6. Uzgajači: oni dobri, oni neuki i oni beskrupulozni (2. dio)
7. Prodavaonice životinja: budite oprezni
8. Bacimo pogled na papire
9. Ostale mogućnosti
10. Azili: dobar izbor i dobro djelo
11. Pasminske organizacije za prihvat: izvrsno mjesto za nabavu čistokrvnog psa
12. Ostale mogućnosti

4. poglavlje
4. poglavlje - Prave stvari za prave pse
1. Pseće kulinarstvo
2. Dnevna prehrana
3. Dajte mi nešto fino!
4. Dajte im zaklon
5. Prepreke
6. Kućice za pse
7. Kavezi i kreveti
8. Posude za hranu i vodu
9. Ogrlice i povodnici
10. Ogrlica za svaki dan
11. Ogrlice za školovanje
12. Povodnici
13. I ja hoću biti lijep
14. Češljevi i četke
15. Pribor za rezanje noktiju
16. Šamponi i regeneratori
17. Igračke
18. Žvakalice
19. Skvičalice
20. Igračke za aportiranje
21. Ostale zanimljive stvarčice

2. DIO
5. poglavlje
2. dio - Štene ili odrastao pas dolazi kući / 5. poglavlje - Biramo štene i vodimo ga kući
1. Pripreme za štene
2. Oprema za štene
3. Idemo po štene
4. Biramo kod uzgajača
5. Testiranje šteneta
6. Štene dolazi kući
7. Igra s imenima